Conferința „Iașul interbelic, Teodorenii și lumile alternative ale lecturii”

Conferința „Iașul interbelic, Teodorenii și lumile alternative ale lecturii”

Manifestările continuă în cea de-a doua zi a Festivalului Teodorenii, 2019, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, cu fascinanta conferința „Iașul interbelic, Teodorenii și lumile alternative ale lecturii” susținută de prof. univ. dr. Nicu Gavriluță (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).

          Am asistat la o interesantă paralelă între orașul de odinioară cu clădirile sale – adevărate opere arhitectonice (Palatul Culturii, conace boierești, biserici etc.) și schimbările permanente prin care acesta trece în prezent, amprentă a „războiului” provocat de marii dezvoltatori imobiliari. Într-o asemenea lume supraviețuiește azi…„miracolul Teodorenilor”.

          Dupa o scurtă prezentare a familiei Teodoreanu, invitatul nostru s-a oprit asupra celui ce a surprins poate cel mai bine lumea magică, aproape de basm, în romanul „La Medeleni”, Ionel Teodoreanu. În centrul atenției sale se găsește casa părintească, un „axis mundi”, o legătură între generații, moșia de la Medeleni devenind astfel arhetipul copilăriei, un spațiu utopic, o lume magică ce supraviețuiește în amintire.

          În prezent, bibliotecile, templele unde se oficiază ritualul lecturii oferă posibilitatea revederii unui Iași interbelic cultural, care supraviețuiește timpului… și prin personajele literare, care devin arhetipale.

echipa Teodorenii