Dragi profesori și elevi, dorim să vă felicităm pe toți pentru participare!
La ediția a VIII-a a concursului de prezentare a conservelor tradiționale moldovenești „Cămara lui Păstorel” – eveniment inclus în agenda Festivalului „Teodorenii” 2022, concurenții de la: Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași, Colegiul Tehnic „Ioan Holban” Iași, Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași, Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava și Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iași au prezentat 68 de produse la secțiunea DULCE și 49 de produse la secțiunea SĂRAT.
Concurenții au încercat să se apropie atât prin expunerea rețetei, cât și prin cadrul amenajat, de subiectul propus.
Actul de jurizare a fost complex și dificil, deoarece produsele au fost deosebite și în număr mare. În urma dezbaterilor, juriul a decis următoarele premii:
Secțiunea SĂRAT:
Premiul I: Haciu, Florina (Col. Tehnic „I. C. Ștefănescu, Iași) – ardei umpluți cu varză;
Premiul al II-lea: Ursu, Maia-Adelina (Liceul Tehnologic Economic de Turism) – gogoșari în sos;
Premiul al III-lea: Mareș, Richard (Col. Tehnic „I. Holban”, Iași)- zacuscă de pește;
Mențiune: Nazarcu, Maria (Col. Tehnic „I. C. Ștefănescu, Iași) – salată de gogonele;
Mențiune: Arotăriței, George (Liceul Tehnologic „P. Poni”, Iași) – gogoșari în sos;
Mențiune: Grijiuc, Paula (Col. Tehnic „I. C. Ștefănescu, Iași) – salată aperitiv cu ardei și vinete.
Secțiunea DULCE:
Premiul I: Macovei, Laura (Col. Tehnic „I. C. Ștefănescu, Iași) – sirop din muguri de brad;
Premiul al II-lea: Caradință, Amalia-Gabriela (Liceul Tehnologic Economic de Turism) – dulceață de nuci verzi;
Premiul al III-lea: Mintariu, Cosmin (Col. Tehnic „I. Holban”, Iași) – dulceață de gutui;
Mențiune: Ciofu, Iulia (Liceul Tehnologic „P. Poni”, Iași) – dulceață de gutui și mere;
Mențiune: Danilov, Mădălina (Liceul Tehnologic Economic de Turism) – gem de coacăze;
Mențiune: Ilaș, Costina (Liceul Tehnologic „P. Poni”, Iași) – sirop de lămâie.
Secțiunea „Rețete aproximative” a fost creată pentru cei care se pricep mai puțin la gătit, dar sunt buni la povestit. Ediția din acest an stă sub semnul Centenarului nașterii lui Vlad Mușatescu, prozator, traducător și umorist român, părintele literar a unor personaje memorabile, precum Cina Moşca şi Fina Frusina și Ţata Catarita, motiv pentru care cerința a fost descrierea unui fel de mâncare în stilul lui Vlad Mușatescu.
Textele au fost evaluate în funcție de „parfumul de Vlad Mușatescu” și a rezultat următorul clasament:
Premiul I: Ignat, Alexandru (Colegiul Tehnic „I. C. Ștefănescu” Iași) – „Fasolică de ieșire din post”;
Premiul al II-lea: Cataramă, Sedrana-Georgiana (Liceul Tehnologic Economic de Turism) – „Magie aproximativă cu ciorbă de burtă”;
Premiul al III-lea: Teleman, Bianca-Elana (Colegiul Tehnic „I. C. Ștefănescu” Iași) – „Zacuscă de ciuperci de pădure”.
S-au evidențiat produsele care au folosite rețete inedite, precum și modul de preparare și documentarea efectuată de elevi.
Elementele distinctive de care s-a ținut cont la jurizarea sunt: organizarea elementelor în spațiul expozițional, modelarea și modularea prezentării componentelor de bază, până la produsul finit, expresivitatea prezentărilor și capacitatea creativă a tinerilor.
Relevant pentru tineri a fost capacitatea de organizare, de exprimare, de echilibrare a elementelor constituente, ceea ce demonstrează că participanții au beneficiat de lectură și discuții suplimentare cu profesorii coordonatori, pentru pregătirea materialelor.
În concluzie este remarcabil răspunsul participativ, divers și implicat la provocarea lansată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, de a aprecia valoarea cărții, a lecturării scriitorilor noștri, astfel încât aprofundând tema propusă să putem da frâu liber imaginației și să putem realiza prezentări din ce în ce mai elaborate.
Felicităm toți participanții, pentru îmbinarea cu succes a literaturii cu arta culinară și subliniem că acest eveniment promovează cu certitudine valorile culturale ieșene, într-un mod cât se poate de constructiv, creativ și plin de sensibilitate!
Mulțumim partenerilor Frarom International Est ( https://www.frarominternational.ro/) – Magazinul cu Diqis (https://diqis.ro/) și ApaVital SA Iași (https://www.apavital.ro/) pentru susținerea concursului prin premiile oferite câștigătorilor.
Mulțumim Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași pentru deosebita găzduire din acest an al concursului „Cămara lui Păstorel”!
_________________________________________________________
Vineri, 16 decembrie 2022, ora 10.00
Ediția din acest an a Concursului stă sub semnul Centenarului nașterii lui Vlad Mușatescu, prozator, traducător și umorist român, părintele literar a unor personaje memorabile, precum Cina Moşca, Fina Frusina și Ţata Catarita.
Concursul are trei secțiuni, două practice și una la care vom premia talentul scriitoricesc:
- Dulce (magiunuri, dulcețuri, peltele, compoturi, siropuri etc.);
- Sărat (zacuști, tocane, sosuri, bulion, murături etc.).
Vor fi punctate: 1) Creativitatea (găsirea unei denumiri inspirate); 2) Calitatea gastronomică a produsului (ingrediente și combinațiile folosite); 3) Impresia generală (concordanță între aspect vizual și gust).
III. Rețete aproximative. Vom oferi un premiu special pentru descrierea unui fel de mâncare în stilul scriitoricesc a lui Vlad Mușatescu.
Partener: Frarom International Est–Magazinul cu Diqis; ApaVital SA Iași
___________________________________________________________________________________
Festivalului „Teodorenii” 2022: „Cămara lui Păstorel”, Ediția a VIII-a – „Rețete aproximative”
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași anunță lansarea ediției a VIII-a a concursului de prezentare a conservelor tradiționale moldovenești „Cămara lui Păstorel” – eveniment inclus în agenda Festivalului „Teodorenii” 2022. Ediția din acest an a Concursului stă sub semnul Centenarului nașterii lui Vlad Mușatescu, prozator, traducător și umorist român, părintele literar a unor personaje memorabile, precum Cina Moşca şi Fina Frusina și Ţata Catarita.
Degustarea și jurizarea vor avea loc vineri, 16 decembrie 2022, începând cu ora 10.00.
Concursul are trei secțiuni, două practice și una la care nu vom premia produsul, ci… talentul scriitoricesc:
I. Dulce (magiunuri, dulcețuri, peltele, compoturi, siropuri etc.);
II. Sărat (zacuști, tocane, sosuri, bulion, murături etc.).
III. Rețete aproximative. Vom oferi un premiu special pentru descrierea unui fel de mâncare în stilul lui Vlad Mușatescu. Vă dăm și un pont: citiți Jocurile detectivului Conan. Nu contează rețeta și ingredientele, contează talentul literar. Creațiile vor fi trimise pe adresa de e-mail programe@bjiasi.ropână la data de 4 decembrie 2022.
Produsele trebuie să fie fabricate din materii prime din arealul Moldovei, să nu conțină aditivi alimentari și să fie realizate după un procedeu tehnologic tradițional. Fiecare produs va fi însoțit de o fișă în care vor fi trecute denumirea și lista ingredientelor folosite. Dacă o rețetă este realizată după o rețetă veche, acest lucru va fi menționat în aceeași fișă. Concurenții care nu se vor conforma regulamentului, vor fi descalificați.
Concursul se adresează cititorilor Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” de toate vârstele, cu precădere elevilor și profesorilor de la școlile de profil, și are ca scop încurajarea și totodată promovarea tradițiilor culinare moldovenești, dar și al consumului de produse realizate în gospodărie. Persoanele interesate își pot manifesta dorința de a participa prin completarea formularului disponibil la sediul central al Bibliotecii (Centrul de înscriere sau Secția de Împrumut carte pentru Copii – Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8, Galeriile comerciale, mezanin) și la cele cinci filiale de cartier.
Înscrierile se pot face până pe 12 decembrie 2022. Fiecare concurent se poate înscrie cu maximum un produs pentru fiecare secțiune. Participarea este gratuită, în baza permisului de acces la bibliotecă valabil.
Câştigătorii vor fi desemnați de un juriu condus de Marius Cristian. Vor fi punctate: 1) Creativitatea (găsirea unei denumiri inspirate); 2) Calitatea gastronomică a produsului (ingrediente și combinațiile folosite); 3) Impresia generală (concordanță între aspect vizual și gust). Premiile constau în ustensile de bucătărie și alte surprize din partea sponsorilor. Toți concurenții vor primi diplome de participare. Contestațiile vor fi adresate exclusiv juriului.
Informații suplimentare puteți obține pe adresa de e-mail: programe@bjiasi.ro sau telefonic, la numărul 0753024405