Literatura română memoralistică – romanul „Hronicul și cântecul vârstelor” – Lucian Blaga

„Hronicul și cântecul vârstelor” – Lucian Blaga – roman autobiografic. Festivalul „Teodorenii”
„Începuturile mele stau sub semnul unei fabuloase absențe a cuvântului. Urmele acelei tăceri inițiale le caut însă în zadar în amintire.
    N-am putut niciodată să-mi lămuresc, suficient de convingător pentru mine însumi, strania mea detașare de logos (…) în cei dintâi ani ai copilăriei mele cuvântul meu nu era – cuvânt”, încă din copilărie el a manifestat un interes deosebit pentru a învăța cât mai multe lucruri, nu s-a abătut de la lecturi, dar în același timp a acumulat o solidă educație spirituală care din ce vom observa, i-a folosit la maturitate”, spune Lucian Blaga în singurul roman autobiografic al lui. E o carte mai degrabă ca un document de arhivă.
    În acest an literatura memoralistică este tema activităților culturale din cadrul Festivalului „Teodorenii”.
    Miercuri, 14 decembrie 2022, elevii claselor a VIII -a A  și B, de la Școala gimnazială „D.D. Pătrășcanu” Tomești, coordonați de doamna profesor diriginte Lucica Rață și doamna profesor Liliana Silvaș au prezentat viața și opera scriitorului Lucian Blaga. Au dezbătut și au argumentat că opera literară „Hronicul și cântecul vârstelor”  este un text memoralistic.
Participanții au menționat și alți scriitori din literatura română: Mircea Eliade „Romanul adolescentului miop”, Ion Creangă „Amintiri din copilărie” , Ionel Teodoreanu, iar din literatura universală romanul „Jurnalul Annei Frank”.
 
Activitatea a fost animată și de o mică expoziție de carte „Lucian Blaga”.
Mulțumim tuturor pentru prezență, pentru momentele oferite și pentru implicarea de care au dat dovadă!

______________________________________________________________________

Miercuri, 14 decembrie 2022, ora 14.00

Filiala Ateneu

Prezentarea cărții, dezbateri, discuții pe tema romanului lui Lucian Blaga și trimitere către operele lui Mircea Eliade si ale lui Titu Maiorescu. Participă elevii din clasa a VIII-a A . Coordonator: profesor diriginte Lucica Rață.

Partener: Școala Gimnazială „D.D. Pătrășcanu” Tomești